Для ліцеїстів І курсу: Тема. Рококо

На початку 18 століття у Франції зародився і поширився по всій Європі новий мистецький стиль - Рококо (Rococo). В перекладі з французької означає «раковина, черепашка, мушля» Рококо виник при дворі французького короля Людовіка ХV. Тому його часто називають «королівським стилем», «стилем французької аристократії», «галантним стилем». Цей стиль відрізнявся граціозністю, легкістю, витонченістю, дещо навіть кокетливим характером. З бароковим стилем Рококо об'єднує прагнення до завершеності форм, однак якщо бароко тяжіє до монументальної урочистості, то Рококо віддає перевагу витонченості й легкості. Більш темні кольори і пишна, важка позолота барочного декору змінюються світлими пастельними тонами - рожевими, блакитними, зеленими, з великою кількістю білих деталей, кольору слонової кістки та золота. Більшість будівель того часу – це резиденції аристократії: багаті міські особняки та заміські палаци. Архітектура рококо прагнула бути не пихатою, а легкою, зверненої до людини. Їй не знайоме суворе дотримання канонів і форм. Вільність, відсутність суворої симетрії, неймовірна кількість орнаменту і дрібних деталей - це робить архітектуру рококо одним з найбільш вигадливіших стилів в історії. Яскравим прикладом архітектури рококо є резиденція німецького короля Фрідріха Великого Палац Сан–Сусі Король назвав палац “Sans Souci”, що в перекладі означає “без турбот”. Прекрасні ландшафти, різноманітні рослини, в цій країні озер наштовхнули короля на мрію просто і “без турбот” відпочивати і розважатися. Палац Сан-Сусі знаходиться на вершині пагорба з виноградниками. На території парку також були споруджені портал і обеліск, грот Нептуна, картинна галерея, китайський чайний будиночок, Античний храм і Храм дружби, будиночок з драконами.
Із середини 18 століття в скульптурі рококо з’являється тяжіння до простоти, строгості, лаконізму. Значного поширення в той час набули портретні бюсти і маленькі скульптурні групи або статуї купальниць, німф, амурів. Домашнє завдання: Обрати одну з картин Антуана Ватто або Франсуа Буше та охарактеризувати її, прикріпивши до виконаного завдання репродукцію самої картини

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.