Для ліцеїстів ІV курсу (11 клас): Тема. Мистецтво Німеччини. Югендстиль, експресіонізм, мейсенська порцеляна.

Німеччина — батьківщина багатьох відомих митців. Увесь світ шанує письменників Й. Гете, Ф. Шиллера, Л. Фейхтвангера, Т. Манна, художників А. Дюрера, Л. Карнаха Старшого та ін. Класична музика Німеччини — одне з її найбільших мистецьких досягнень, гордість німецького народу. Твори видатних композиторів Й. С. Баха, Л. Бетховена, Г. Ф. Генделя, Р. Вагнера є надбанням не лише німецької, а й світової культури.
Особливої уваги заслуговує німецьке мистецтво епохи модернізму — так званий югендстиль («молодий стиль»). Він яскраво виявився в архітектурі, живописі, музиці, із ним пов'язана поява чудових творів мистецтва цієї країни. Надзвичайну славу здобуло й декоративно-ужиткове мистецтво Німеччини. Зокрема, цій країні належить першість у виробництві європейської порцеляни. Місто Мейсен, де на початку XVIII ст. було засновано перший такий завод, і нині має велику славу: продукція з його маркою є окрасою багатьох музеїв і приватних колекцій світу. Модернізм — загальна назва напрямів мистецтва кінця XIX — середини XX ст. Він об'єднав багато експериментальних і авангардистських течій у літературі, живописі, архітектурі, скульптурі та музиці. Одним із найяскравіших напрямів модернізму був модерн. У Німеччині він отримав назву югендстиль. Його засновниками були художники-новатори О. Екман, П. Беренс, А. Ендель. Швидкому поширенню такої назви сприяло заснування 1896 р. журналу «Югенд» у Мюнхені. Югендстиль, як і його аналоги в інших європейських країнах (Бельгії, Франції та ін.), прагнув поєднати художні й утилітарні функції творів мистецтва, наповнити художнім змістом усі сфери діяльності людини. Естетика європейського модерну розвивала ідеї символізму й естетизму, звертаючись до філософських праць німецького мислителя Ф.Ніцше. У 1905 році в Німеччині, яка на рубежі століть, слідом за Францією, стала важливим центром модерністської культури, почалося формування однієї з найбільш складних і багатогранних течій авангардного мистецтва 20-го століття – експресіонізму. Термін «експресіонізм» (від лат. expressio – вираз) належить філософу-ідеалістц Вільгельму Воррінгеру. Мистецтво експресіонізму – це, насамперед, пошуки візуального вираження сокровенного духовного початку: явищ; об’єктів; предметів. Творчість експресіоністів пройнята відчуттям жорстокості середовища і співчуттям до людини, яка приречена на існування в цьому середовищі. У 1707 р. в німецькому місті Мейсен аптекар Йоганн Бетгер зумів розкрити секрет отримання твердої порцелянової маси, а також розробив процес випалу кераміки й глазурі. На той час цим секретом молоділи виключно китайські майстри, тому порцеляна коштувала надзвичайно дорого. 1710 р. у Мейсені була відкрита перша в Європі порцелянова мануфактура, що й нині славиться вишуканими виробами, одними з найкращих у Європі. Домашнє завдання: намалювати малюнок у стилі експресіонізму.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.