Для ліцеїстів IV крсу: Розділ 1. Мистецтво Давніх цивілізацій. Тема 1. Мистецтво первісності. Культура держав Месопотамії (Вавилон. Ассирія)

Сім чудес Стародавнього світу Сім чудес Сучасного світу Перехід від первісної культури до перших цивілізацій відбувався насамперед на території, де були сприятливі природні умови. У субтропічній зоні Близького Сходу, в долинах рік Тигру, Євфрату та Нілу, сформувалися ранньокласові цивілізації і перші держави Месопотамії та Єгипту (IV-III тис. до н. е.), а у долинах рік Інду, Гангу, Хуанхе і Янцзи держави Індії та Китаю (III-II тис. до н. е.). Народи Стародавнього Сходу першими перейшли до штучного зрощення, застосування плугу, колеса, гончарного кругу. Перехід до більш прогресивних форм землеробства та скотарства, широке використання металів, розвиток торгівлі та ремесла вплинули на підвищення продуктивності праці, зумовили виникнення майнової нерівності та соціального розшарування. Все це прискорило процес утворення перших держав, які утверджувалися у багатьох країнах Стародавнього Сходу у формі так званої "східної деспотії", при якій вся влада зосереджувалася в руках правителя держави (царя, фараона, імператора). Це одна із характерних рис перших цивілізацій. У IV-III тис. до н. е. на території Месопотамії (з грец. – Межиріччя), створилася рання цивілізація, яка дістала назву "Шумеро-Аккадська культура". Ця культура була основою подальшої вавилонської культури.До найвищих досягнень цієї культури треба віднести: розквіт храмобудівництва, мистецтво гліптики (різьба на печатках), виникнення клинописної писемності та нових форм літератури, досягнення в сфері математики та астрономії. Шумери першими винайшли колесо до візка, гончарний круг та бронзу. Але все ж особливе значення мають їх досягнення в сфері мистецтва. Шумери: історія першої цивілізації Досягнення Месопотамії. Місто Ур. Вавилон.Закони Хаммурапі. АССИРІЯ ХАЛДЕЙСЬКЕ НОВОВАВИЛОНСЬКЕ ЦАРСТВО Культурний вплив Месопотамії був величезним на розвиток світової культури. Месопотамські винаходи та досягнення в науці, мистецтві, архітектурі, праві та інших галузях були передані наступним цивілізаціям, таким як перси, греки, римляни та інші. Такі інновації, як писемність, календар, колесо та інші технології стали фундаментом для подальшого розвитку людства. Культурні традиції Месопотамії, такі як релігійні обряди та історії, також вплинули на формування культур та традицій наступних поколінь. Домашнє завдання: вивчити матеріал уроку, намалювати зиккурат.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.