Для ліцеїстів ІV курсу: Тема. Нідерланди. Корифеї образотворчого мистецтва

Перемога буржуазної революції в Північних Нідерландах призвела до утворення самостійної держави – Республіки семи об’єднаних провінцій – Голландії, вперше в одній з країн Європи утвердився буржуазно-республіканський лад. Звільнення від гніту іспанського абсолютизму і католицької церкви, знищення ряду феодальних обмежень відкрили шляхи бурхливому зростанню виробничих сил республіки. В Голландії в ті часи міське населення переважало над сільським, але головним джерелом прибутків була не промисловість, а посередницька торгівля, яка розширювалась завдяки колонізаційній політиці. В країні склались умови для розвитку наук і мистецтв. Вони перші в Європі були звільнені від впливу придворних кіл і католицької церкви; створювали мистецтво демократичне і реалістичне, яке відображало соціальну дійсність. Мистецтво розвивалось у світському дусі.
Живопис. Визначною рисою розвитку голландського мистецтва було значне переважання живопису серед усіх видів мистецтва. Картини прикрашали будинки не тільки представників правлячої верхівки, але й небагатих бюргерів, ремісників, селян. Живописців було дуже багато, ця професія не була рідкісною. Бурхливий розвиток живопису пояснюється не тільки попитом на картини, але й ставленням до них, як до товару. Смаки буржуазного суспільства визначали шляхи розвитку голландського мистецтва, і художники, що виступали наперекір, відстоювали свою незалежність в питаннях творчості, виявлялись ізольованими, передчасно гинули в нестатках і самотності. При тому це були, як правило, найталановитіші майстри. Ієронім Босх Сліпі. Пітер Брейгель Старший Картина Рембрандта "Повернення блудного сина Домашнє завдання: написати у зошит твір-роздум "Які почуття возвеличує Рембрандт у своїй картині "Повернення блудного сина"?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.