Для ліцеїстів ІV курсу (11 клас): Тема. Духовні традиції індійського культурного регіону

Людство протягом свого багатотисячолітнього розвитку створило лише декілька великих художніх систем, які утворюють основу світового мистецтва. До них належить і мистецтво Індії, традиції якого зародилися 5 тисячоліть тому, продовжують розвиватися і зараз, вражаючи дивовижною різноманітністю і багатством конкретних мистецьких явищ. Індія принесла світовій культурі найбільшу кількість духовних цінностей,одночасно увібравши в себе культурні досягнення інших народів. Ця країна в давнину,завдяки своїм художникам, скульпторам, зодчим, ремісникам, що залишили чудові пам’ятки архітектури, скульптури, живопису, декоративно-ужиткового мистецтва, вважалася країною чудес, незліченних природних багатств. Із Індії вивозили дорогі прянощі, коштовне каміння, красиві вироби із слонової кістки, найміцнішу булатну сталь, кращі фарби, серед них синю-індиго. Але найбільше цінувалися індійські тканини з бавовни, їх називали “виткане повітря”, ”струмуюча вода” - такі вони були тонкі й прозорі.
Природа Індії красива,екзотична та унікальна. На півночі країни розкинулись найвищі гори у світі -Гімалаї. Центральна частина Індії вкрита рівнинами та плато. Найбільші ріки - Інд та Ганг. На їхніх берегах в давнину селились індійці. Ріки вважались священними. Індійці вірили що на вершинах Гімалаїв живуть боги. Завдяки клімату,більшу частину Індії вкривають тропічні ліси. А на північному заході країни ростуть справжні непрохідні джунглі з блискучими водоспадами та озерами.
Індію населяють кілька сотень націй,народностей,що розмовляють різними мовами. Державна мова Індії-хінді, друга-англійська. На основі великого зібрання гімнів "Рігвед" було витворено своєрідну духовно-світоглядну систему індуїзму - серцевину індійської культури. В цю ж епоху склався поділ суспільства на касти - явище, без з'ясування якого неможливо зрозуміти характер та своєрідність індійської культури. Саме в "Рігведах" були обґрунтовані морально-правові мотиви поділу суспільства на чотири стани (варни) - брахманів (жерців), кшатріїв (воїнів), вайшвів (землеробів, ремісників) і шудрів (слуг). Було вироблено цілу систему життя і поведінки людини залежно від стану. Наприклад, законним вважався лише шлюб у межах однієї варни (ендогамія), це ж стосувалося вибору професії, заняття певним ремеслом.
З індійського епосу найвідоміша поема "Рамаяна" (IV- II ст. до н. е., написана на санскриті). У центрі поеми - боротьба царя Рами проти демонів (ракшасів). У середньовіччі поема стала однією із священних книг індуїзму. Майже протягом тисячоліття створювався давньоіндійський епос "Махабхарата" (18 книг) на теми етичні, релігійно-філософські з використанням міфологічних та історичних сюжетів.
Індійське мистецтво вражає уяву сучасної людини. Майже все, що відомо про художні досягнення Давньої та Середньої Індії, має священний характер чи створено з релігійною метою. Але є багато творів, що носять і світський характер, для естетичного задоволення. Мистецтво своїм корінням йде в багаті традиції давньоіндійських релігій, що увібрали і складну філософську думку, і усну народну творчість. Домашнє завдання: намалювати індійського бога

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.