Для ліцеїстів ІV курсу: Тема. Іудаїзм. Особливості релігії. Культурна спадщина єврейського народу.

Релігія євреїв - іудаїзм - одна з деяких національних релігій древнього світу, що збереглася лише з невеликими змінами аж до наших днів. У загальній історії релігій іудаїзм зіграв надзвичайно велику роль, тому що ввійшов дуже істотною частиною до складу християнства й ісламу - двох найбільших сучасних світових релігій.
Іудаїзм називають іноді релігією Мойсея, Мойсеєвим законом. Основне джерело вивчення давньоєврейської релігії-Біблія. Інших, незалежних від її джерел майже немає. Біблія - ​​по-грецьки означає "книги". До найдавнішої ж епохи відноситься безліч заборон - табу. Одні з них пов'язані зі статевим життям і кореняться, мабуть, в звичаях общинно-родового ладу; інші - з їжею. Численні харчові заборони - заборона їсти м'ясо верблюда, тушканчика, зайця, свині, плазунів, багатьох птахів та ін. - пов'язані за походженням, очевидно, з умовами скотарського кочового господарства, але корені їх не зовсім зрозумілі: верблюда було заборонено убивати на їжу, ймовірно , тому, що це головний робітник і тяглова худоба пустелі; свиню - тому, що це типово "осіла" тварина, що належить землеробським народам, з якими кочівники були у ворожнечі. Більшість харчових заборон давно втратили будь-які пояснення і прийняли чисто релігійне забарвлення; коріння їх розпізнати важко. Одна із найсуворіших заборон стосувалася вживання в їжу крові.
Єврейська культура зробила величезний внесок у історію людства. Достатньо лише згадати, що головна святиня всіх християн – Біблія, була написана юдейським пером. До того ж більшість Нобелівських лауреатів, які зробили значущі для всього світу відкриття, також представники Ізраїльської держави. Не варто забувати і про те, що носії єврейської культури зробили значний внесок у торгівлю, сільське господарство та архітектурну спадщину. Іудеї не шкодували коштів на побудову священних місць, завдяки чому на території всієї земної кулі існує безліч красивих і багато прикрашених синагог. Дизайнерські вироби та ювелірні прикраси у таких місцях досі викликають захоплення у місцевих мешканців та туристів. Також представники Ізраїльської держави щедро фінансували будівництво художніх галерей, музеїв, парків відпочинку тощо. Не варто заперечувати вплив іудеїв на всесвітню мистецьку спадщину. Костянтин Розенталь, Макс Ліберман, Соня Делоне – відомі усьому світу митці, а також представники Ізраїлю. Безліч ювелірів, що створюють неймовірні авторські срібні прикраси, – вихідці Святої землі. Навряд чи варто перераховувати кожного іудея, який зробив внесок у всесвітню культурну та історичну спадщину, адже таких людей безліч. Завдяки багатій та давній культурі, у сучасному суспільстві до єврейської спадщини ставляться з повагою. Домашнє завдання: зробити добірку репродукцій картин за сюжетами Старого Заповіту (не менше 5), зазначивши їх автора та назву.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.