Для ліцеїстів ІІІ курсу: Тема 28. Музична культура України ХХ- початку ХХІ століття. Сучасні виконавці.

Музична культура XX ст. - це барвиста панорама стилів і жанрів, традицій та інновацій. Вітчизняна музика в усі часи полонила серця мільйонів українців. Музична культура України в новому столітті шукає нових форм, але й не відкидає усі ті набутки, які багато століть наповнювали культурний простір країни.
Популярна музика — одне з ключових явищ молодіжної культури. В Україні естрадна (популярна) музика особливо активно розвивалася починаючи з 70—80-х років XX ст. У той період були створені перші зразки рок-опери («Орфей та Евридика» О. Журбіна), джазові й естрадні композиції. Найвагоміший внесок у процес розвитку української популярної молодіжної пісні зробив Володимир Івасюк — український поет і композитор, чия творчість ґрунтується на фольклорних джерелах, автор текстів і музики понад ста пісень, серед яких такі шедеври, як «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори» та ін. Його пісня «Червона рута» дала назву Всеукраїнському фестивалю української пісні та музики.
Серед композиторів-пісенників тих років також О. Білаш, В. Верменич, П. Майборода, І. Поклад та ін. Широкої популярності в той час набула творчість таких естрадних виконавців, як С. Ротару, Н. Яремчук, О. Білозір, Т. Петриненко, А. Кудлай, гуртів «Смерічка», «Червона рута», «Кобза», тріо Мареничів. Одночасно започатковувалися й нові типово модерні музичні та музично- поетичні проекти, серед яких рок-бардівський гурт «Плач Єремії». Хоча українська популярна музика — це явище із глибоким культурним та історичним корінням, становлення національної музичної індустрії розпочалося лише в останні десятиліття XX ст. Фактично в 1990-ті роки розпочався тривалий і суперечливий процес перетворення української пострадянської «естради» на важливу галузь культурної індустрії.
Українська музика — народна і професійна, академічна і популярна — у всьому її різноманітті продовжує розвиватися, є предметом вивчення музикознавців і звучить в Україні та далеко за її межами. Домашнє завдання: переглянути матеріал уроку та підготувати ілюстровану доповідь про свого улюбленого співака (чи гурт) української естради. Завдання надсилати на електронну адресу kostyrya_1979@ukr.net

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.