Для ліцеїстів ІІ курсу: Тема 10. Дизайн та моделювання. Паперопластика.

Слово «дизайн» буквально перекладається як «творчий задум», «намір», «план», «проект», «креслення», «конструкція». Відтак дизайнер – людина, яка вміє планувати, конструювати, креслити. Це слово стало міжнародним терміном і позначає художньо-конструкторську, проектно-творчу діяльність та її результати. На відміну від образотворчого мистецтва, спрямованого на формування внутрішнього світу людини, її духовних цінностей, дизайн зорієнтований на організацію та перетворення людиною навколишнього середовища, відповідно до своїх естетичних потреб та уявлень. Коли почалася історія дизайну? Кого вважати першими дизайнерами? Можливо, це були ще первісні люди — невідомі творці шедеврів наскального живопису? Адже саме в той час поява знарядь праці спонукала зробити їх більш зручними, красивими і функціональними. Ще в античні часи у філософських дискусіях порушується питання взаємозв’язку між корисним і красивим. Дизайн як окремий вид мистецтва сформувався в епоху розквіту «машинного» виробництва речей (кінець XIX — початок XX ст.). Основною сферою дизайнерської діяльності є створення речей серійного, масового виробництва, що виготовляються промисловим способом (на відміну від декоративно-прикладного мистецтва, де речі виготовляються й прикрашаються вручну). На відміну від твору мистецтва, кожен предмет має якесь важливе призначення, він є функціональним, тобто, дієвим. В кожної людини є потреба в тому, щоб оточувати себе гарними предметами. Тому цінність будь-якої речі визначають користь і краса.
Паперопластика - це конструювання об'ємних та напівоб'ємних форм з паперу шляхом його механічної обробки та трансформації. А саме: складання, скручування, згинання, вирізування, прорізування, гофрування, склеювання тощо. Вашій увазі пропоную кілька відеофільмів про різні техніки паперопластики Домашнє завдання: переглянути матеріал уроку та виготовити поробку у техніці паперопластики (на власний вибір), сфотографуватися з роботою та вислати на електронну адресу kostyrya_1979@ukr.net

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.