Для ліцеїстів ІІ курсу: Тема. Галерея художніх напрямів мистецтва модернізму

Бурхливий розвиток науки й техніки ХХ ст. значно вплинув на художню культуру. Мистецтво цього періоду є різноманітним і багатогранним. Активно розвивалися кіномистецтво, художня фотографія, з’явилися музичні електроінструменти, в образотворчу діяльність проникла комп’ютерна графіка. Ці чинники зумовили формування нових художніх напрямів. Що це за напрями? Який внесок вони зробили в розвиток світової культури? Ми знайдемо відповіді на ці питання відправляючись у віртуальну екскурсію.
З середини 80-их років ХІХ ст. імпрессіонізм поступився місцем ще більш сміливим художнім напрямам. В умовах бурхливого розвитку суспільства, зростання національної свідомості в кінці виник стиль модерн. В мистецтві модерну провідними були ідеї індивідуалізму, в той же час воно розглядалось, як засіб соціальної перебудови суспільства. Ведуча роль належала архітектурі, хоча риси стилю спостерігались майже в усіх сферах життя. В архітектурі модерну широко використовувались нові винаходи: залізобетонні конструкції, металеві каркаси, для оздоблення охоче використовували як старі, так і нові декоративні засоби. Композиції будівель, як правило, асиметричні, провідну роль відіграє інтер’єр. Внутрішнє планування приміщень визначає зовнішній вигляд споруди. Модерн – це архітектура будинків, в яких насамперед живуть, а вже потім милуються ними ззовні. Архітектори періоду модерн широко використовують всілякі орнаменти, різнокольорові мозаїки, оздоблюють свої витвори невеликими вежами й колонами. У різних країнах модерн має свої відмінності: він більш примхливий в Іспанії і строгий та суворий в Англії. Дуже популярним був в Росії: пам’ятками російського модерну є будови Казанського та Ярославського вокзалів у Москві. Багатий на зразки цього стилю і Київ, серед його пам’яток знаменитий Будинок з химерами архітектора В.Городецького. На початку ХХ ст. модерн переходить в стадію конструктивізму, межа між цими напрямами досить умовна (будівлі конструктивізму сучасні конструкції використовують і для естетичного вигляду, тоді як модерну більше притаманні звернення до рис минулого). Іспанський архітектор АнтоніоГауді – одна з найпомітніших постатей епохи модерну. Найвідоміший його витвір – церква Саграда Фамілія у Барселоні. Нові течії в мистецтві критики назвали поняттям модернізм, тобто щось нове, що разюче відрізняється від всього традиційного і звичного. Художники-модерністи займались пошуками власної неповторної художньої мови, при цьому їх уяву приваблювали теми з культури Азії, Африки і Америки, а також теми народної творчості. Кілька пізнавальних відео: Домашнє завдання: підготувати ілюстровану доповідь про один з напрямів мистецтва модернізму або одного з представників будь-якого напряму модернізму (на власний вибір) та надіслати на електронну адресу kostyrya_1979@ukr.net

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.