Для ліцеїстів ІІІ курсу: Тема "Сучасний театр України"

Театральні критики вважають, що театр сьогодні – це поєднання технологій та соціальної критики повсякденності. Водночас для багатьох театр – це той вид мистецтва, який здебільшого залишає більше запитань, ніж відповідей, шокує, провокує, виводить людину із зони комфорту. То чи правильно вважати, що театр – це лише спосіб відпочити, розслабитися, та посміятися? Чи театр – це певний спосіб розмови про світ, про себе, про людину та про те, що їй болить?
Наскільки популярним є зараз театр? Театр завжди був і є в моді, але для вузького кола людей, і це коло поступово й дуже повільно розширюється. Зараз до театру приходить зовсім новий цікавий глядач, мислячий, сучасний, який потребує від театру нових емоцій, живого спілкування. Напевно, без театру можна прожити, але чи потрібно позбавляти себе такої можливості? Якщо вже століттями пишуться п’єси, ставлять вистави і приходить до залу глядач, значить театр – це щось справді важливе для людини і щось індивідуальне для кожного.
Як зрозуміти, що постановка є успішною? Успіх – поняття умовне. Тут важливе внутрішнє задоволення команди, яка працювала над виставою. Якщо задоволення від результату немає, то завжди можна допрацювати те, що не влаштовує. А зрозуміти, чи успішна вистава з погляду глядача однозначно важко: зараз театр дуже різний, кожна вистава може знайти свого глядача і буде мати в нього успіх.
Про що говорить сучасний театр? Які теми піднімає? Іван Уривський: Насамперед я вважаю, що в сучасному театрі не повинно бути тем табу, тому треба говорити про все. Найчастіше в театрі зачіпають актуальні теми, які є живими та які потрапляють на певні больові точки людей. Хоча актуальність можна трактувати по-різному. Важливо влучити в сьогоднішній день, але інколи можна й трішки заглянути в майбутнє або витерти пилюку з призабутого класичного тексту і відкопати теми, які вічно тяжіють над нами і не мають вирішення сотні років. Кожен має говорити про те, про що він хоче, про те, що потрібно сказати йому саме зараз.
Театр – це певний експеримент над самим собою, і зважитися на нього зможуть тільки люди, відкриті до нового. Домашнє завдання: підготувати ілюстровану доповідь про один з театрів нашого міста. Готову роботу надіслати на електронну адресу kostyrya_1979@ukr.net

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ 1. Мистецтво України від найдавніших часів до кінця ХVІ століття. Тема 1.Образотворче мистецтво. Трипільська та Скіфська культури. Мистецтво грецьких міст Північного Причорномор’я.

Для ліцеїстів І курсу (8 клас): Тема. Пам'ятки мистецтва Північного Причорномор'я та Скіфії

Для ліцеїстів ІІІ курсу: Розділ ІІІ.Мистецтво України ХІХ ст. Тема.Образотворче мистецтво.